La  iniciativa  forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping, que té per objectiu la difusió dels instruments i de les músiques creades al voltant de la Portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll,  durant l’Edat Mitjana

Del 20 de febrer fins al 20 de març, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, al primer pis de la Casa de Cultura de Girona, es podrà visitar  l’exposició, «Despertant instruments adormits»,  que mostra  rèpliques d’instruments medievals que es poden trobar  en  elements arquitectònics de la ciutat, com  a Sant Pere de Galligants o a la catedral de Girona. La presència d’instruments musicals medievals en aquests  elements arquitectònics és fonamental pel seu coneixement i estudi. L’ experiència és oberta a tots els públics, participativa, que inclou una exposició, tallers, visites guiades, un taller de construcció d’instruments i música en directe amb els instruments construïts.

«Despertant instruments adormits» està coordinat per l’artista, musicòleg i intèrpret especialitzat en el repertori trobadoresc i a l’organologia medieval,Toni Madueño, que també construeix els instruments de corda que utilitza als seus concerts.

Acompanya l’exposició un taller-demostració en el qual Antoni Madueño construirà una còpia de l’instrument de corda medieval que apareix al Beat de Girona, conservat al Museu de la Catedral de Girona. El taller estarà obert al públic els dies 21, 27 i 28 defebrer i 5, 6, 12, 13 i 19 de març de 10 a 14 h i de 16.30 a 19.30 h.

En aquest marc també s’han programat una conferència, dos concerts itinerants i un concert a l’auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, a més, d’una visita especialment pensada per a famílies que inclou un recorregut per a l’exposició i el taller(27 de febrer a les 17.30 h).

Els dissabtes 29 de febrer i 14 de març a les 11.00 h es podrà seguir el concert itinerant pel monestir de Sant Pere de Galligants i la catedral de Girona, amb Antoni Madueño i Adrià Garcia. En aquests dos monuments apareixen reproduïts instruments de l’època medieval, és per això que als seus claustres i en d’altres dependències hi sonaran els instruments de l’exposició i veus que interpretaran obres de l’època, algunes de les quals conservades als arxius de Girona mateix o de les comarques gironines.

Ens preguntarem com sonaven els instruments de l’època medieval, o si en podem trobar a Girona. La combinació de les restes arqueològiques que ens han pervingut; els textos contemporanis, teòrics i literaris; la iconografia, i els instruments folklòrics, que han conservat característiques semblants a les dels instruments medievals, són les peces que ens permetran aproximar-nos a un tema relativament desconegut i apassionant. Veurem com es resolen aquestes qüestions en una conferència, a càrrec d’Antoni Madueño, el 12 de març a les 19.00 h a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

Per tancar el cicle, el 20 de març a les 20.00 h a l’auditori Josep Viader de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, Antoni Madueño i L’Incantari (Arturo Palomares, Lucia Samitier i Ana Cerezo) oferiran un concert on podrem escoltar com sonaven els instruments i les músiques de la Girona de l’època medieval.

Paral·lelament es proposa un itinerari de descoberta, autoguiat, que descobreix un senzill recorregut que mostra alguns elements que contenen representacions d’instruments medievals, algunes de les quals es troben custodiades pels museus i arxius de la ciutat. Es pot descarregar un dossier a la web casadecultura.cat.

Podeu consultar totes les activitats i la informació actualitzada al web www.casadecultura.cat

Galeria imatges inauguració exposició https://photos.app.goo.gl/FFJWrRPaD8cLJjoD8