La papallona del boix (Cydalima perspectalis), és una papallona nocturna invasora i procedent de l’Àsia que es menja el boix i que s’ha estès per boscos de mig Catalunya. Per allà on passen, deixen arbustos sense fulles i llargs filaments blancs. Hiverna en forma d’eruga fins a començaments de març, època en què les erugues comencen a alimentar-se de fulles de boix. Al nostre territori, pot desenvolupar fins a tres generacions i allargar el període d’afectació fins a mitjan novembre.En fase d’eruga, s’alimenta de les fulles de mates de boix i pot arribar a defoliar-les totalment. En atacs severs, fins i tot pot alimentar-se de l’escorça. Quan no troba prou aliment, teix uns fils de seda per traslladar-se a altres plantes.

Aquesta espècie no és perjudicial per a les persones, la principal problemàtica està en el fet que l’eruga ataca el boix, que és un arbust abundant i estès en els nostres boscos. L’eruga s’alimenta del boix durant el seu desenvolupament, i provoca una defoliació extrema que danya la planta. Si aquestes defoliacions són contínues, acaben debilitant la planta fins a provocar-li la mort.

Si tens boixos al teu jardí, què pots fer?

Revisa els boixos del teu jardí per detectar la seva presència. Si veus erugues i els seus efectes: fulles menjades i defoliació del boix pots optar per fer un tractament fitosanitari, compra a una botiga especialitzada un producte biològic amb Bacillus thuringensis varietat kurstali. N´hi ha de moltes cases comercials i és fàcil de trobar. Aquest producte és força selectiu i d’aquesta manera no afectem a altres insectes. S’ha demostrat molt eficient per aquesta plaga, millor que productes químics d’afectació general.

A mitjans de juny té lloc, a la major part dels indrets afectats de Catalunya, el vol de la primera generació d’adults, que s’estén fins a finals del mes de juliol.

Pel que fa als mètodes de control, tot i que en jardineria es poden aplicar diferents mètodes (p. ex., aplicació de productes fitosanitaris), a escala forestal el tractament resulta molt complex.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Departament de Territori i Sostenibilitat treballen en l’establiment de punts de seguiment amb trampes de feromones arreu de Catalunya i duent a terme actuacions pilot, alhora que coordinen la informació i en promouen la recerca aplicada.

Tríptic

Pòster

Guia informativa de l’eruga del boix

Fitxa descriptiva de l’eruga de boix

Font :

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_01_avisos_campanyes/06-juny/enllacos-documents/fitxers-binaris/06-avisos-espais-verds.pdf