Aquest dilluns s’ha donat el tret de sortida a l’edició 100 de la Volta Ciclista a Catalunya, amb la primera etapa des de Calella. Una cursa d’una setmana de durada que tindrà Ripoll com a protagonista en dues de les seves etapes. Repassem l’afectació que tindrà el pas dels corredors per la vila en les següents jornades:

Dimecres 24 de març: Pas de l’etapa 3

Els ciclistes arribaran dimecres per la carretera C-17 provinents d’Osona, entre les 15.36 h i les 16.02 h segons el full de ruta i depenent de la velocitat mitjana de la jornada. Passaran per la ronda Castelladral i pel carrer Progrés, per enfilar posteriorment en direcció a Sant Joan de les Abadesses i Camprodon, per acabar amb final a Vallter 2000. Des d’una hora abans del pas dels corredors, la Policia Local de Ripoll informa que poden haver-hi talls de trànsit als carrers afectats.

Dijous 25 de març: Sortida de l’etapa 4

L’endemà, Ripoll serà l’escenari de la sortida de l’etapa quarta entre la vila i Port Ainé, de 166,5 km. Està previst que els equips es concentrin a la zona de la Devesa del Pla, des d’on puntuals a les 12.20 h, els corredors faran la sortida neutralitzada. Passaran en grup per la carretera de Barcelona, el passeig Ragull, carrer Macià Bonaplata, Progrés, Pont d’Olot, carrer Berenguer el Vell, plaça de l’Ajuntament i del Monestir i carretera de Ribes, per enfilar cap a Campdevànol. 10 minuts abans de la sortida, es tallarà l’accés del trànsit a aquests carrers.

Zona de la sortida tancada al públic

Tota la zona de la sortida de l’etapa 4 estarà tancada al públic per evitar aglomeracions. S’ha establert una bombolla de curs per aïllar als corredors, el personal dels equips i l’organització. Hi haurà un control estricte sobre l’accés dels mitjans de comunicació i de les autoritats a les sortides i arribades. Durant el recorregut, sí que es pot animar als ciclistes des del carrer, però sempre mantenint la distància i els grups bombolla, amb responsabilitat davant la pandèmia de la Covid-19.

Recomanació de seguir la Volta pels mitjans informatius

L’organització de la Volta i les autoritats sanitàries recomanen tot i així seguir la cursa a través de la televisió i els mitjans informatius. S’ha potenciat la difusió mediàtica de la prova, arribant a 190 països de cinc continents. La retransmissió en territori estatal anirà a càrrec d’Esport3, Teledeporte i Eurosport, elevant-se fins a les dues hores diàries les connexions de les televisions amb drets.

L’elit del ciclisme mundial es dona cita en aquesta edició centenària, que compta amb un recorregut molt variat i exigent i el pas per espais emblemàtics del territori. La Volta s’acabarà el 28 de març a Barcelona. Com cada any la cursa reuneix una àmplia nòmina d’estrelles distribuïdes en 24 equips. Entre els candidats a vestir el tradicional mallot blanc amb tres franges verdes que identifica al líder de la Volta hi ha noms com el de Richard Carapaz, vencedor del Giro d’Itàlia 2019 i segon en la passada Vuelta; Chris Froome, quatre vegades vencedor del Tour de França; Peter Sagan, tres cops campió del món i que enguany s’estrena a la Volta; Geraint Thomas, vencedor del Tour 2018; Alejandro Valverde, campió del món el 2018 i tres vegades vencedor de la Volta (2009, 2017 i 2018); Enric Mas, cinquè en l’últim Tour o Marc Hirschi, bronze en el mundial de 2020. Els corredors catalans també aspiren a ser protagonistes, com Marc Soler, amb una París-Niça i un podi a la Volta 2017 en el seu palmarès, i David de la Cruz, que en la seva llarga trajectòria dins del circuit de l’UCI WorldTour ha assolit triomfs en proves tan destacades com la Vuelta (2016), la Itzulia (2017) i la París-Niça (2017 i 2018).