El passat mes d’octubre Ripoll es va sumar a Reciclos, el sistema de reciclatge amb recompensa d’Ecoembes. Aquesta aplicació digitalitza el reciclatge de llaunes i ampolles de plàstic i premia als ciutadans compromesos a través d’incentius sostenibles. Doncs bé, l’acció de veïns i veïnes ja està donant els seus fruits.

El dia 28 de febrer, es va arribar als 750 Reciclos, que era l’objectiu marcat per poder aconseguir el premi col·lectiu de Ripoll per fer una vila més sostenible. Des d’Ecoembes, s’han entregat 1.200 € a l’Ajuntament que serviran per comprar diverses papereres de separació de residus, que es col·locaran al parc de la Devesa del Pla i a l’exterior dels centres educatius.

A partir d’ara, els Reciclos que es bescanviïn per al projecte col·lectiu aniran destinats a un nou aparcament per a bicicletes que se situarà al Parc de la Devesa, un espai molt concorregut darrerament. Quan s’arribi de nou a la xifra establerta de Reciclos, Ripoll obtindrà els diners per aconseguir aquest premi que tothom podrà gaudir. Els punts que es van aconseguint amb aquesta aplicació també es poden bescanviar per premis i incentius individuals. De fet, algunes persones ja han obtingut recompenses com per exemple motxilles o lots de productes del Ripollès.

Actualment, hi ha més de 220 usuaris que fan servir l’aplicació Reciclos a Ripoll i s’ha notat un augment de la participació en les últimes setmanes. Recordem que utilitzar aquesta app és una de les accions optatives que es poden dur a terme per obtenir una rebaixa en la taxa d’escombraries, formant part del programa de bon comportament mediambiental 2021, ‘Reduir, reutilitzar, reciclar’.

Com utilitzar Reciclos?

Poder guanyar premis individuals o col·lectius amb Reciclos és molt fàcil. Primerament, t’has de descarregar la webapp. Després, simplement has d’anar fent una foto als envasos que vulguis reciclar, dipositar-los en un contenidor groc i escanejar el codi QR d’aquest. D’aquesta manera aniràs acumulant Reciclos i els podràs canviar per conacions a projectes que ajuden al medi ambient i la comunitat, com el dels contenidors que ja s’ha aconseguit, o bé per a premis individuals.

Hi ha 97 contenidors grocs del municipi que compten amb els codis QR. Aquests es van canviant periòdicament, ja que en alguns casos, deixen de funcionar. Des de l’Ajuntament es demana als veïns i veïnes que si troben que algun dels codis no funciona correctament, ho comuniquin perquè es pugui canviar.

Sobre Ecoembes

Ecoembes és l’organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge dels envasos de plàstic, llaunes i brics (contenidor groc) i els envasos de paper i cartó (contenidor blau) a tot Espanya.

El 2019, es van reciclar més d’1,5 milions de tones d’envasos de plàstic, llaunes, brics, i de paper i cartó en tot el territori nacional, gràcies a aquesta xifra, es van obtenir nombrosos beneficis ambientals, com evitar l’emissió d’1,67 milions de tones de CO₂ a l’atmosfera – l’equivalent a la totalitat del que emeten les centrals de carbó a Espanya durant dos mesos – o estalviar 6,37 milions d’MWh. Així mateix, es van estalviar 20.740.000 de metres cúbics d’aigua.