Des d’aquest dissabte, a Ripoll hi ha un espai que recorda a Alexis Eudald Solà i Farrés. Situat a la plaça Abat Oliba, entre el Monestir de Santa Maria i el Museu Etnogràfic, es va inaugurar amb un acte que va començar al mateix espai i va haver de seguir a l’interior del Museu a causa de la pluja. Compta amb una placa commemorativa, tres xiprers i uns bancs. Mitjançant un codi QR, es pot accedir a més informació sobre Solà.

A la placa, s’hi pot llegir el següent: “Català a Grècia, grec a Catalunya. Neohel·lenista, traductor, humanista, professor de la Universitat de Barcelona, membre i secretari de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i fundador de l’Institut Català d’Estudis Bizantins i Neohel·lènics. Creu d’Or de l’Orde d’Honor, atorgada per la República Hel·lènica. Premi de la Ciutat d’Atenes. Cònsol honorari de Xipre. A títol pòstum va rebre la Medalla d’Ítaca i el Guardó Guifré de Ripoll. Filhel·lè català, ripollès per sempre.”

L’acte d’inauguració va ser conduït per la regidora de Cultura de l’Ajuntament Montsina Llimós i amenitzat amb música a càrrec de la ripollesa Marina Prat. Hi van ser presents deixebles i amics de Solà, com ara els professors Helena Badell i Albert Andrade, que van llegir algunes poesies traduïdes per ell. També van intervenir Florenci Crivillé, Josep M. Bernal, Francesc Morfulleda i l’actor Oriol Genís. La vídua de Solà, Mercè Trullén, va agrair el reconeixement que se li ha realitzat per part del consistori actual i també els anteriors, i va destacar que és un honor que l’espai que se li dedica es trobi ben a prop del que havia estat casa seva.

Per la seva banda, l’alcalde de Ripoll Jordi Munell també va intervenir i va explicar que ja s’ha aprovat per ple l’inici dels tràmits per l’agermanament de la vila amb Ítaca, on Alexis Eudald Solà va viure molts anys, i que s’espera que en un futur es pugui acabar fent realitat. L’acte va cloure amb la cançó ‘Vaixell de Grècia’.

Aquest nou espai servirà com a recordatori del llegat d’aquest destacat ripollès i de la seva contribució a la cultura catalana. Ripoll, la seva vila natal, li rendeix un homenatge merescut i mantindrà viva la seva memòria per sempre.

Inici de l’acte d’inauguració de l’espai Alexis Eudald Solà.

Mercè Trullén i Jordi Munell durant l’acte.

Continuació de l’acte a l’interior del Museu Etnogràfic.