Aquest divendres, 8 de juliol, s’inaugura a les 20 h del vespre l’exposició ‘Identitat  1970/2022’ de Jordi Roca, a la Sala Abat Senjust de l’Ajuntament de Ripoll. Es podrà visitar els divendres i dissabtes a la tarda de 18 a 20 h i els diumenges i festius al matí de 12 a 14 h i a la tarda de 18 a 20 h, fins a l’11 de setembre.

Jordi Roca té arrels ripolleses. Nascut al carrer Sant Jaume l’any 1933, va créixer i jugar a Ripoll, fins que la família es traslladà a Sabadell per motius laborals. L’any 2001 la vila ja va acollir una de les col·leccions de la seva extensa obra al claustre del Monestir, i el 2013 l’artista va fer entrega d’un petit fons de llibres per fer present la seva obra plàstica i literària, els quals van ser dipositats a la Biblioteca Lambert Mata. Ara, el 2022, ens presenta aquesta clara mostra de compromís envers Catalunya, ‘Identitat’, amb l’afany de mostrar l’anhel de llibertat que com a nació perseguim.

L’exposició que es trobarà a la Sala Abat Senjust està centrada en la identitat nacional catalana, tan sovint combatuda i posada en qüestió. El simbolisme, com en tota l’obra de Roca, hi és ben present. “Pintor, dibuixant i gravador, Jordi Roca recorre al seu domini del color per apel·lar a una consciència nacional que mai ha de renunciar a uns ideals als quals té dret”, en destaca el crític d’art Josep Mª Cadena.

Sobre l’estil de l’artista, Cadena detalla que “és clar i rotund. És figuratiu i simbolista a parts iguals. Als seus quadres s’hi troben nus -preferentment femenins-, paraules i números, banderes i ocells, mans que s’obren al futur, i llums i ombres, a més de cubs que, amb les seves cares i els seus angles, materialitzen el pensament abstracte i fan que sentim els somnis com a realitats abastables”.

Descarrega el cartell de l’exposició (PDF)