Aquest dijous s’ha presentat públicament el projecte ‘GIDomus: Multiplying the rate of refurbishment of residential buildings by developing a municipal led, one stop shop approach, applied in the towns and counties in Girona’. Es tracta d’una proposta conjunta dels ajuntaments d’Olot, Ripoll, Banyoles, Salt, la Bisbal d’Empordà i Santa Coloma de Farners. Degut a les limitacions per la Covid-19, la presentació s’ha hagut de fer en un format virtual, amb la presència de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell. Ha estat acompanyat dels alcaldes d’Olot, Pep Berga, i La Bisbal d’Empordà, Enric Marquès, a més del primer tinent d’alcalde de Santa Coloma de Farners, Joan Martí, el tinent d’alcalde de Territori de Salt, Alex Barceló, el regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Banyoles, Albert Tubert, i el director de la Fundació EuroPACE, Jordi Ayats, que impulsa el projecte juntament amb els consistoris.

Munell ha destacat durant la presentació que “el projecte encaixa perfectament amb la nostra sensibilitat i els nostres objectius”, ja que “a Ripoll ja hem estat fent accions per rehabilitar edificis del barri vell”. A més, ha destacat la “clau social” de GiDomus, que combina la importància de la sostenibilitat i l’eficiència amb el “dret a un habitatge digne”.

Què és GiDomus?

GIDomus és un programa que té per objectiu multiplicar el nombre de rehabilitacions energètiques d’edificis residencials, desenvolupant un sistema de finestreta única municipal i dirigit. Ja s’està desenvolupant amb èxit, amb l’experiència dels programes HolaDomus i GarrotxaDomus. Amb les lliçons que s’han après, doncs, es vol ampliar el programa a altres cinc municipis de la província, entre els quals s’hi troba Ripoll.

L’objectiu és impulsar l’eficiència energètica i l’ús d’energies renovables als habitatges arreu del territori gironí. El projecte compta amb el suport i finançament de la Comissió Europea que hi ha aportat 60.000 euros per cobrir les despeses de la fase de disseny. En concret, la proposta GiDomus va ser una de les dues úniques propostes acceptades a la convocatòria European City Facility (EUCF) procedents de l’estat espanyol.

Perquè Ripoll i les altres sis poblacions?

S’ha escollit Ripoll i la resta de municipis amb la voluntat d’estendre el projecte arreu del territori gironí. Caldrà adaptar-lo a les circumstàncies particulars de cada ciutat, poble, barri o zona. Es faran estudis de viabilitat per determinar l’impacte, els requisits de recursos humans i els costos, per determinar l’impacte en cadascun dels municipis i guanyar en robustesa, rendibilitat i confiança generada per tal del model, per poder-lo fins i tot exportar fora de l’àrea gironina.

L’Ajuntament d’Olot és l’ens que té la màxima responsabilitat a l’hora d’aportar el concepte i desenvolupar el programa. Però les decisions importants les prendrà el Comitè de Direcció de Projectes (Project Management Board), format pels sis municipis (Ripoll, Olot, Banyoles, La Bisbal, Salt i Santa Coloma de Farners). La coordinació i gestió del dia a dia s’externalitzaran a la fundació EuroPACE (FEP), que emetrà informes periòdics amb aportacions de tots els municipis. La Diputació de Girona també supervisarà el treball. Els actors clau que intervenen en tot el procés són el govern local, inversors, professionals, administradors de propietats i immobles i propietaris d’habitatges.

Cada capital de comarca funcionarà com a nucli o oficina energètica central oferint suport i assessorament en matèria d’eficiència energètica, energia renovables, optimització de la factura energètica o reducció del consum energètic de la llar a través dels hàbits domèstics a tota la zona. En el cas de Salt, s’ha escollit perquè és un dels municipis més poblats de la demarcació.

L’alcalde de Ripoll Jordi Munell participant a la presentació telemàtica de GiDomus

L’experiència del GarrotxaDomus

El projecte que avui comença a caminar es basa en una experiència que ja es va constituir a principis de gener del 2021, el GarrotxaDomus, l’oficina energètica que uneix 15 municipis de la Garrotxa. Els principals beneficis d’aquest servei gratuït d’acompanyament són tres. Per una banda, un assessorament tècnic amb experts energètics que ajuden a definir la solució que millor s’adapta a les necessitats i desitjos del propietari, s’ofereix una borsa de professionals de confiança validats i es gestionen pressupostos per facilitar la selecció del professional per part del propietari. També hi ha un assessorament administratiu, per tramitar les llicències d’obra, revisar les factures dels professionals i gestionar les incidències. Per últim, es compta amb un assessorament financer, ja que s’informa als propietaris i es gestionen subvencions i bonificacions, facilitant solucions de finançament assequible per a qui ho necessiti.

Un altre pilar d’aquests programes són els professionals qualificats, que en el cas de GarrotxaDomus actualment en són una seixantena, incloent arquitectes, aparelladors, experts energètics, instal·ladors i constructors.

El programa inclou una àmplia gamma de solucions d’eficiència energètica, energies renovables, accessibilitat i rehabilitació adreçades a millorar la sostenibilitat, reduir la factura energètica, millorar el confort i qualitat de vida de la ciutadania, l’autoconsum a través d’energies renovables, habitatges intel·ligents i millora de l’accessibilitat i seguretat de les llars. La voluntat és que, després de les comarques gironines, el projecte pugui estendre’s arreu del territori.