Aquest 2021 es duu a terme la quarta edició dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Ripoll. Es tracta d’un mecanisme de participació ciutadana a través del qual els veïns i veïnes decideixen a què es destina una part del pressupost municipal. Enguany s’ha reservat una partida de 115.000 € del capítol 6 d’inversions (incrementa en 15.000 € respecte a anteriors edicions) i 15.000 € del pressupost de despesa corrent. De les propostes que es presentin, s’acabarà escollint per votació popular un o diversos projectes.

L’any passat, el procés dels Pressupostos Participatius va quedar aturat per culpa de la pandèmia i es va decidir destinar els diners d’aquesta partida al Pla d’Impuls a l’Economia, per tal d’ajudar als sectors més afectats per la crisi. És per això que les propostes presentades l’any passat estan guardades i també es podran votar aquest 2021. Tot i això, si algú no està segur d’haver presentat una proposta, ho pot fer de nou i es revisarà.

Com presentar propostes?

El termini per presentar propostes va del 9 al 25 de març de 2021. Ho poden fer totes les persones empadronades a Ripoll a partir de que compleixin 15 anys el 2021. En el cas d’associacions o entitats, la proposta ha d’anar a nom d’una persona física. Cada persona pot presentar un màxim de tres propostes.

Les propostes es poden presentar online a través de la pàgina web ripoll.cat/participacio-2021. El procés també es pot fer presencialment a les urnes situades a l’Ajuntament, la Biblioteca Lambert Mata, la Piscina Municipal o bé en una ubicació mòbil que estarà present en diferents espais de la vila.

Un cop s’hagi superat el període de presentació de propostes, del 29 de març al 20 d’abril els projectes passaran per un estudi tècnic de viabilitat. Del 26 d’abril al 16 de maig, es preveu que s’obri el termini de la votació popular i finalment, el 20 de maig, es donarà el veredicte i es farà l’avaluació final.

Condicions que han de complir les propostes

En el cas de la partida de màxim 115.000 €, s’han de tractar d’inversions en equipaments o espais de gestió municipal, han de ser viables tècnicament i no estar incloses en el pressupost ordinari. També han de ser d’àmbit municipal, respondre a una necessitat real i quantificables econòmicament. Per altra banda, es demana que tinguin un principi i final sense significar un cost addicional per l’Ajuntament en anys futurs (es garanteix el manteniment bàsic) i que no suposin la contractació de personal per part del consistori. S’ha de pensar en propostes en benefici de tots i totes les ciutadanes, que no responguin a interessos personals.

Pel que fa a la partida de màxim 15.000 €, s’ha de tractar d’activitats amb una durada determinada, de compres de materials per a equipaments, manteniment, fires, teatre i espectacles, exposicions d’art efímer, jornades, tallers, serveis amb una durada determinada o estudis concrets. Als fulletons físics per presentar les propostes també s’especifiquen tots aquests criteris i condicions.

Cadascuna de les partides es gastaran en una o més propostes, depenent del cost de les que resultin més votades. L’objectiu del procés de participació és impulsar la contribució directa de la ciutadania en l’elaboració dels pressupostos municipals i promoure que les persones s’impliquin en els afers de la població mitjançant la implementació de processos més democràtics de participació.

De fet, enguany també hi ha una comissió ciutadana amb tècnics de l’Ajuntament que vetlla per tot el procés. Per les condicions de la pandèmia, per al moment aquesta s’ha de reunir en format telemàtic i, per tant, es perd una mica la proximitat de la iniciativa. En funció de l’evolució de la pandèmia, es podran fer més o menys tallers i activitats relacionades amb els pressupostos aquest 2021. L’any vinent, amb la consolidació de la cinquena edició, es vol dur a terme un canvi de model.

Fes la teva proposta aquí