El projecte de recreació dels instruments musicals que figuren a la Portalada del Monestir de Ripoll “Despertant Instruments Adormits” es podrà veure al centre d’Artesania Catalunya, a Barcelona ( Banys Nous, 11), de l’11 de febrer a l’11 d’abril.

L’exposició és una de les accions del projecte de recreació dels instruments musicals que apareixen a la Portalada romànica del monestir de Santa Maria de Ripoll, així com de les músiques que es van copiar i crear al seu scriptorium entre els segles X i XIV. La mostra forma part del projecte europeu Awakening European Sleeping Instruments, encapçalat per l’Ajuntament de Ripoll i que compta amb el suport de la Unió Europea, mitjançant el programa cultural Europa Creativa. Té per objectiu la difusió i promoció dels instruments i de les músiques creades al voltant de la portalada del monestir de Santa Maria de Ripoll durant l’edat mitjana.

La iniciativa neix del treball de recerca que ha realitzat el musicòleg i investigador Antoni Madueño, que a través d’arxius i documents antics i amb la col·laboració de lutiers artesans ha recreat els instruments del romànic representats en pedra a la Portalada de Ripoll, recuperant alhora els sons i les pràctiques d’interpretació de la música medieval. A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instru­ments antics, s’ha pogut relacionar projectes d’orígens tan diversos com d’Itàlia, França i Xipre. Els instru­ments “fòssils” de la Portalada, s’han con­servat vius en la música del folklore xipriota, el romànic a Itàlia o els projectes pioners de recu­peració d’instruments medievals a França, són els nòduls d’una xarxa que depassa les fronteres europees

La mostra inèdita i de caràcter intimista, mostra 8 tipologies d’instruments reconstruïts, rabecs, violes, i corns. Així mateix, a través de plafons explicatius, Codis QR i peces audiovisuals és podrà conèixer el projecte i apropar-se a aquests instruments, a les seves músiques, a un patrimoni arquitectònic i a una època de la història de Catalunya i d’Europa.

A més de l’exposició es duran a terme activitats paral·leles. El pròxim 11 de febrer a les 18.00 hores, se celebrarà una visita guiada inaugural en directe a l’Instagram @artesaniacat, a càrrec d’Antoni Madueño, director del projecte. També, l’11 de març, a les 18.00 hores i mitjançant inscripció prèvia a  dplaces@gencat.cat, es farà una Taula rodona virtual sobre la construcció d’instruments de sons medievals al segle XXI; i a l’abril està previst la celebració d’un concert on s’hi interpretaran les obres de l’Scriptorium de Ripoll, les cançons dels trobadors occitans i la música modal de Xipre i d’Itàlia, amb els instruments re­produïts i d’altres instruments d’origen medieval.

 

Fulletó informatiu  https://cutt.ly/xkkzelP