El Punt Òmnia Eudald Graells situat a la sala que porta el mateix nom, i que gestiona l’Ajuntament de Ripoll, tancarà per vacances a partir de la setmana vinent fins al 2 de setembre. L’espai té com a objectiu afavorir l’accés de la població a la societat de la informació i la comunicació, per no provocar en els col·lectius més vulnerables una nova forma d’exclusió social, anomenada escletxa digital. Dotat de 8 ordinadors, nous del 2018, connectats a Internet i proveïts de programari lliure, és un espai per a aprendre, crear i participar, d’accés gratuït i sempre amb el suport de la persona educadora.

La Xarxa Òmnia, es tracta d’un programa comunitari, en actiu des del 1999, que depèn de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya, amb uns 120 punts repartits arreu del territori Català, de caràcter preventiu, socioeducatiu i d’acció directa. Parteix de tres eixos d’intervenció: l’ocupabilitat, potenciant la inserció laboral de les persones en risc d’exclusió social; l’acció comunitària, afavorint el treball en xarxa amb les entitats socials i educatives i altres serveis del territori; i l’aprenentatge que garanteix que les persones usuàries obtinguin  una formació en Tecnologies de la Informació i la Comunicació així com en altres camps, fins i tot en l’adquisició de competències socials.

Amb la Teresa Sala com a educadora de l’espai, des de fa 6 mesos, s’han realitzat activitats adreçades a tots els públics:infants, adults i gent gran. Amb 16 hores d’obertura setmanal, s’ofereix unes hores d’accessos lliures, que permeten que la persona usuària, pugui fer ús de la maquinària amb el suport de la persona educadora. La resta d’hores es fan tallers i formacions pensades per cobrir totes les franges d’edat i de temàtiques que canvien cada trimestre. En l’àmbit d’infants, per exemple, s’ofereix un reforç escolar diari durant tot el curs escolar de 5 a 6 de la tarda o activitats en dies no lectius com les que s’han ofert aquest mes de juliol, i que no sempre tenen les TIC com a objectiu final. Adreçats a persones adultes també hi ha una oferta ben variada, des de formacions que compaginen les TIC amb un aprenentatge més manual com la mitja, retoc de fotografia, aprendre a utilitzar la tauleta o el mòbil o com gestionar el teu propi espai a la xarxa. Serveis i entitats del territori també fan ús de l’Òmnia, com el centre de Salut Mental del Ripollès, que cada dimecres acudeix a l’espai per redactar i editar la seva revista. O un col·lectiu de dones immigrades que han trobat en el Punt un lloc on, a més d’aprendre la llengua, la cultura i les tradicions, poden parlar de temes que les preocupen i sentir-se escoltades i recolzades. Una altra de les accions que també desenvolupa l’Òmnia Eudald Graells és la de realitzar accions amb els altres 2 punts que hi ha a Ripoll, l’Òmnia La Devesa i l’Òmnia Ripoll 60, creant així marca Òmnia al territori.

A principis de mes de setembre es farà pública la nova programació pel tercer trimestre i les inscripcions seran del 9 al 13 de setembre de 4 a 7 hores en el mateix punt. Les activitats s’iniciaran el 16 de setembre.

A la galeria podreu visualitzar algunes de les activitats que es realitzen: https://photos.app.goo.gl/fyrpHQp6zR8f4JWj9