Des de l’Ajuntament de Ripoll s’ informa a la població que s’ha trobat l’insecte anomenat Bernat marbrejat (Halyomorpha halys), un bernat o xinxa exòtica procedent de l’ Àsia, que es distingeix d’altres bernats autòctons per disposar d’unes bandes blanques que té a les antenes,  i que es va detectar per primera vegada a Europa l’ any 2007 i a Catalunya l’any 2016 al campus de la Universitat de Girona.

L’insecte no produeix picadura a les persones ni els animals, ni els transmet malalties. Resulta molt molest i comporta certa alarma perquè té la particularitat d’hivernar dins les construccions (edificis, magatzems, cases etc.) i els vehicles. Si es detecten dins les cases no és recomanable aplicar cap tipus d’insecticides per la poca eficàcia d’aquests. La millor opció per reduir la seva presència és aspirar-los i submergir-los en aigua. Si es veu amenaçat, desprèn una forta i desagradable olor.

S’alimenta principalment de plantes dels parcs i de cultius agrícoles. Per aquest motiu pot afectar principalment a molts arbres fruiters i ornamentals, cultius hortícoles i extensius. Per evitar aquesta situació és important fer un control en parc i jardins per, en cas de detectar-los, cercar una solució immediata.

En el cas de detectar la presència d’aquest insecte cal fer-li una foto del dors i/o una del ventre i publicar-la a la web https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted, oberta per rebre les notificacions ciutadanes. El Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) conjuntament amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està fent el seguiment i estudi de la presència d’aquest insecte en el nostre territori i vetllen per reduir-ne la seva propagació.

Més informació:

http://agricultura.gencat.cat/web/.content/ag_agricultura/ag02_sanitat_vegetal/ag02_02_plagues/documents/fitxers-binaris/halyomorpha-halys-triptic.pdf