L’Ajuntament lidera un projecte europeu -Europa Creativa- amb altres tres països

La Portalada de Ripoll és un exemple únic en la història de l’art romànic. Està configurada com un magistral arc de triomf amb un programa iconogràfic excepcional. Des de l’any 2015, està inscrita a la Llista indicativa del Patrimoni Mundial de la UNESCO, tràmit necessari i imprescindible per tal que la Portalada pugui arribar a ser declarada bé Patrimoni Mundial.

Despertant instruments adormits és un projecte de recuperació dels instruments de la Portalada de Ripoll i de les músiques que es van compondre i copiar al Scriptorium del monestir durant l’Edat Mitjana. Després del camí iniciat en 2013 amb la presentació d’un estudi sobre els instruments de la Portalada, de la construcció dels instruments i de la interpretació de les obres del Scriptorium mil anys després al Monestir mateix, presentem la realització d’un ambiciós projecte europeu que situa novament la Portalada de Ripoll en el centre d’una cruïlla de camins.

Ripoll ha presentat aquesta setmana la documentació del projecte “Despertant instruments adormits”, amb un pressupost de més de 350.000€, dels quals el 60% serien aportats pels fons europeus del programa “Europa Creativa”. La decisió es coneixerà a la primavera del 2019.

A través de la narrativa iconogràfica de la Portalada i de la recuperació dels instruments antics, posarem en connexió projectes d’orígens tan diversos com Itàlia, França i Xipre. Els instruments “fòssils” de la Portalada, que s’han conservat vius en la música del folklore grec, el romànic a Itàlia o els projectes pioners de recuperació d’instruments medievals a França són els nòduls d’una xarxa que depassa fins i tot les fronteres europees. La invocació de la Portalada per a “despertar els instruments adormits”, no és només un acte arqueològic, didàctic o erudit, també és la connexió directa amb els homes i dones que visqueren al mateix territori temps enrere, i també una projecció cap al futur. Un projecte per donar visibilitat i suport a la candidatura de la Portalada a Patrimoni Mundial de la Unesco.

L’ajuntament de Ripoll és la institució “líder” del projecte, sota la direcció de l’Antoni Madueño i Temps de Joglars i la coordinació de M. Carme Polo. Per França hi participa l’Associació Trob’art, per Italia l’Associació Labyrinth, i per Xipre l’Associació Paraplevos, totes elles, amb un gran prestigi dins l’àmbit de la música antiga i la recerca de la cultura medieval.

Al llarg de dos anys -2019/2020- es proposa realitzar, de forma coordinada i complementaria entre els quatre països, activitats relacionades amb la música medieval i sempre amb la Portalada de Ripoll com a referent.

A grans trets, els eixos principals que desenvoluparà la part catalana són:

-La producció d’una exposició aglutinadora i a l’hora difusora de l’esperit que mou el projecte « Despertant instruments adormits”.La idea principal és la constatació de la Portalada de Ripoll com una imatge que reflecteix la cosmovisió del segle XII al Ripollès, i com aquesta cosmovisió, particularment exemplificada en la música, pot posar-se en diàleg amb altres espais europeus i de més llunyans.

-La organització d’un Simposi a Ripoll amb l’objectiu de reunir als millors especialistes en l’àmbit dels instruments musicals medievals i també de músiques antigues, per tal de relligar els manuscrits, els instruments i les músiques que van ser escrites amb una finalitat molt concreta. Com a cloenda, un gran concert amb tots els músics internacionals provinents dels altres països participants en el projecte.

-La preparació de material pels concerts i els continguts divulgatius per a tot el projecte, amb diferents actuacions, tallers de construcció d’instruments musicals antics i representacions a diferents parts del territori català i també als països socis del projecte.

Per la seva part, el soci francès Trob’art produirà un CD amb músiques medievals i la participació dels músics implicats i també un llibret divulgatiu. Amb Gerard Zuchetto al capdavant, Trob’art és una associació que te com a objectiu difondre l’art líric dels trobadors dels segles XII-XIII i la poesia cantada. Des de 2006 organitza el festival Els Trobadors que canten l’art romànic, amb una programació d’esdeveniments de música i poesia, creacions musicals, conferències, lectures poètiques, visites guiades que té lloc , cada any, de maig a octubre en uns 50 llocs. Aquest festival s’organitza en col·laboració amb la regió Occitània / Pirineus Mediterrània, la Fundació Patrimoni, les autoritats locals i les associacions.

Una altra aportació del soci francès és la creació d’un espectacle conjunt entre els trobadors i el treball del Toni Madueño i el conjunt de músics internacionals, amb el repertori dels manuscrits de Ripoll i de Trouvadours. L’objectiu és posar en valor els Scriptorium –Ripoll i Narbona- per exemple, on es van copiar els manuscrits amb partitures i músiques, com a difusors de la cultura medieval i dels lligams entre la cultura catalana i occitana.

L’AssociacioLabyrinth a Italia (també Labyrinth Cardedeu) i Paraplevos, a Xipre, s’han sumat a aquest projecte i hi aporten la seva experiència com a músics i com a organitzadors de workshops de musica antiga i medieval.