Tres dies abans que el Govern d’Espanya declarés l’Estat d’Alarma a causa de la crisi sanitària causada per la pandèmia de la Covid19, havia finalitzat la fase de presentació de propostes dels Pressupostos Participatius 2020. Un procés que aposta per una participació democràtica real dels Ripollesos i Ripolleses i que   reconeix i dóna un major protagonisme als seus convilatans en la construcció col·lectiva del municipi i en les decisions que els/les afecten. L’Ajuntament fomenta així els processos participatius perquè el ciutadà expressi les seves demandes en matèria de despeses i inversions, que en el cas de Ripoll repercuteix amb 100.000 € del capítol d’Inversions i 15.000 € del capítol 2 de Despeses Corrents. Un projecte liderat per una comissió formada per persones ciutadanes i tècnics municipals que vetllen per la gestió i funcionament d’aquests.

Tot i el confinament s’han pogut recollir totes les propostes presentades en línia i  presencials, que enguany  sumen un total de 90 propostes, i que a diferència de l’any passat estan molt ajustades a preus i al reglament dels pressupostos.

Però ni Ripoll ni el món ja no pensen, necessiten, demanen, etc.,  el mateix que fa dos mesos endarrere. Estem vivint  un moment ple d’interrogants  a causa d’aquesta pandèmia que ens afecta de tal manera, que hem hagut de canviar la forma de viure, treballar, sortir, etc. Les necessitats segurament han canviat i a  les persones que formen part de la Comissió de Pressupostos Participatius els ha sorgit una inquietud, respecte com han de seguir procedint. Cal destinar els 115.000 € a les propostes presentades o  cal destinar aquests diners a pal·liar els efectes de la Covid19 al nostre municipi?

És una decisió que no pot decidir ni la comissió ni l’Ajuntament, ja que aquests diners representen una manera directa d’incidir en el repartiment i la gestió dels diners públics i són una aposta decidida per un nou model de gestió, en el qual la participació ciutadana, la transparència i la corresponsabilitat en les decisions municipals en són els pilars fonamentals.

Per aquest motiu a partir d’avui i fins al dia 7 de maig s’obre  una consulta popular en línia, en la qual hi poden participar totes les persones empadronades a Ripoll a partir de què compleixin quinze  anys aquest 2020, i en la qual s’ha de decidir si es continua amb el plantejament inicial i es planteja un nou calendari per acabar totes les fases del procés  o si es guarden les propostes presentades  per l’any vinent i es  dediquen els 115.000 €  a pal·liar els efectes de la pandèmia a Ripoll. A més s’ofereix l’oportunitat de presentar una proposta per a on destinar els diners.

Es pot veure un vídeo explicatiu en aquest enllaç

PARTICIPA clicant a AQUÍ