Una proposta que reinventa la idea tradicional de pati d’escola per valorar el seu potencial com a recurs educatiu

Els pròxims dies començaran les obres de transformació del pati de l’escola Joan Maragall en un nou espai pedagògic, de joc, d’experiència i d’aprenentatge pensat per al desenvolupament dels infants. Una proposta que reinventa la idea tradicional de pati d’escola per valorar el seu potencial com a recurs educatiu, i que sota una normativa establerta, ha d’esdevenir un pati obert perquè en puguin gaudir tots els infants del municipi. Un projecte sorgit i escollit als pressupostos participatius 2019 de l’Ajuntament de Ripoll  i en la redacció del qual hi ha participat la comunitat educativa, les famílies, els infants, la ciutadania i els serveis tècnics de les regidories de Serveis a les Persones, Serveis al Territori i Sostenibilitat, Educació i Participació.

Els patis oberts s’articulen com espais d’ús social, llocs de trobada de la comunitat per afavorir la convivència, els valors cívics i la cohesió, i permeten augmentar l’equitat en l’accés a l’educació en el lleure. En aquest escenari, la mateixa escola, el Pla Educatiu d’Entorn, les Associacions de famílies i les entitats i serveis de la vila, jugaran un paper fonamental per tal de promoure relacions intergeneracionals, fomentar el treball dels valors, respecte, cooperació, esforç i responsabilitat fent ús d’aquest espai.

L’obra de transformació permetrà pavimentar la pista esportiva, crear un tobogan pedagògic integrat i aprofitant el desnivell del mateix pati, un camí sensorial, espais de joc simbòlic, una àrea de repòs i lectura i jocs tradicionals pintats en el mateix pati, entre d’altres. Una de les millores importants serà la possibilitat d’accessibilitat a tot al patí a infants amb mobilitat reduïda, una necessitat imperativa en el model d’escola inclusiva.

Es preveu que l’obra de gran envergadura estigui finalitzada abans d’iniciar el curs escolar i que si resta quelcom es pugui fer en horaris que els infants facin classe o ja no estiguin en el recinte. La previsió inicial era fer les obres al llarg de l’estiu però la pandèmia de la Covid-19 ha atraçat els processos administratius.

El cost total de l’actuació suposarà un total de 46.209,30 € provinents dels Pressupostos Participatius 2019. Pel que fa a l’execució de l’obra, les tasques de pavimentació aniran a càrrec de Crous Expert SL i tindran un cost de 14.696,66. Del subministrament i col·locació de jocs infantils i materials esportius se n’ocuparà Happyludic Playground and Equipment SL i tindrà un cost de 31.512,64 €.