El Centre d’Educació Especial Dr. Ramon Suriñach, en col·laboració amb l’Ajuntament de Ripoll, està impulsant una nova campanya entre els comerços de la vila, per tal de millorar-hi l’accessibilitat per a persones amb discapacitat o diversitat funcional. L’acció s’emmarca en el projecte europeu “Erasmus+ KA229 Creant camins per a la inclusió”, en el qual està participant el centre. Aquest, té una durada de dos cursos escolars i compta amb actuacions, activitats i pràctiques inclusives perquè tothom pugui participar i gaudir-ne.

Un dels objectius europeus més importants és la inclusió total i el Programa Erasmus+ està dirigit a proporcionar eines per accelerar el procés d’inclusió a les comunitats d’una manera exitosa. A banda del Dr. Ramon Suriñach, hi participa un altre centre espanyol, una comunitat escolar de Croàcia i una de Polònia. Els/les participants directes del projecte són mestres i estudiants amb diversitat funcional d’entre 16 i 24 anys. Un exemple de les actuacions inclusives que aporta són els tallers que el CEE Dr. Ramon Suriñach ha ofert a les diferents escoles ordinàries del Ripollès.

I un altre exemple és la campanya que ara inicien a la vila, amb el nom “A RIPOLL, COMERÇ INCLUSIU!”. Sovint, les persones amb discapacitat o diversitat funcional tenen més dificultats per comprendre aspectes de l’entorn, i si poden veure els conceptes representats en imatges, icones o pictogrames els és més fàcil. Per això des del centre s’ha animat als establiments a identificar-se amb un adhesiu visual que els ajudi a entendre a quin tipus de botiga estan entrant.

Molts dels comerços ja han acceptat formar part de la iniciativa i ben aviat es podran anar veient els adhesius per Ripoll. L’objectiu és tenir una vila més inclusiva per a tothom. Els pictogrames que identifiquen els establiments procedeixen de l’aula oberta d’ARASAAC (Centre Aragonès per a la Comunicació Augmentativa i Alternativa).