Adif executarà, entre els pròxims 30 de juliol i 1 de setembre, la fase principal de les obres d’adequació i millora del pont sobre el riu Ter, situat a Ripoll (Girona), a la línia d’ample convencional Barcelona-Puigcerdà, actuació inclosa al pla de millores “Transformem Rodalies”, amb una inversió de gairebé 1,2 M€. La primera fase de les obres, ja iniciada, consisteix en l’adequació d’accessos als llits dels rius Ter i Freser i el muntatge de bastides i elements auxiliars necessaris per a l’execució correcta de les obres. La realització d’aquest projecte és fruit de les exhaustives inspeccions i anàlisi de l’estat estructural d’aquest viaducte, de 145 m de longitud, situat entre la sortida de l’estació de Ripoll i el túnel que creua part del nucli urbà en direcció nord.

Durant la fase d’afectació al trànsit ferroviari, es durà a terme la neteja, regularització i impermeabilització de l’estructura amb la tècnica denominada ‘poliurea’, que ofereix la durabilitat més gran per a aquest tipus d’estructures. Per a aquesta actuació, és necessari l’aixecament de la superestructura de via (carril, balast, travesses) i la seva restitució posterior en òptimes condicions geomètriques abans de la finalització del tall ferroviari.

Adif farà els treballs per garantir l’operativitat de l’estació de Ripoll i dels dos passos a nivell a ambdós costats del pont. També se sanejaran les zones més danyades de les capes de formigó dels paraments inferiors i laterals de l’estructura, restituint la seva funció protectora i s’hi realitzaran injeccions de morter per a la millora estructural. Aquests es duran a terme en bona part des del mateix tauler amb maquinària específica, amb objecte de minimitzar les afeccions als veïns de Ripoll i el trànsit pel llit. Així mateix, es renovaran part de les baranes de protecció i s’hi instal·laran proteccions de recobriment del formigó mitjançant perfils d’alumini.

Afectacions

– Per treballs nocturns

El 29, 30 i 31 de juliol s’efectuaran treballs nocturns al pont de la R3 sobre el riu Ter. Es realitzaran en aquest horari per evitar afectacions als horaris dels trens.

A la circulació

La complexitat d’aquestes actuacions obliga a la interrupció del trànsit de trens entre les estacions de Ripoll i Puigcerdà/La Tor de Querol-Enveig, entre el 30 de juliol i l’1 de setembre.

Per tal de garantir la mobilitat dels viatgers de la línia R3, durant el període d’obres, Renfe reprogramarà el servei d’aquesta línia:

  • L’Hospitalet de Llobregat – Ripoll: Servei habitual en tren.
  • Ripoll – Puigcerdà/La Tor de Querol: Servei alternatiu per carretera en aquest trajecte per als trens amb origen o destinació Ribes de Freser, Puigcerdà i La Tor de Querol-Enveig. El servei d’autobusos tindrà les parades en punts pròxims a les estacions.

Tota la informació sobre les modificacions del servei es comunica a través de megafonia en estacions, a l’interior dels trens, pantalles i teleindicadors. Així mateix, l’equip d’informadores a les estacions afectades orientarà als usuaris que ho necessitin.

Més informació i horaris als webs www.rodaliesdecatalunya.cat, www.adif.es (apartat Estat de la Xarxa) i www.renfe.com, al telèfon d’informació 900 41 00 41, a les Apps de Rodalies de Catalunya i Adif al teu mòbil, així com a les xarxes socials (@rodalies @renfe i @infoadif).

Informació més detallada a la Nota de Premsa d’ADIF

Descarrega el cartell informatiu de Rodalies (PDF)

Descarrega el cartell amb les modificacions d’horaris de la línia R3 (PDF)