La Diputació de Girona i el Consorci del Ter han impulsat actuacions en tres punts del riu Ter en els termes municipals de Ripoll, Bescanó i Girona per afavorir les poblacions de ratpenats

Avui s’han presentat a Ripoll aquests treballs, amb la presència de la diputada delegada de Medi Ambient, Anna Barnadas; la presidenta del Consorci del Ter, Àstrid Desset, i la regidora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Ripoll, Manoli Vega. El cost de les actuacions ha estat de 27.358,50 euros, el 90 % dels quals finançats per la Diputació de Girona a través del seu programa de subvencions del 2019 per al desenvolupament d’actuacions de conservació del patrimoni natural en espais d’interès natural.

A Ripoll, s’ha creat un nou refugi per a ratpenats adossat al canal, a l’espai en custòdia fluvial del Roig. S’han utilitzat dos espais entre contraforts de la part on el canal té més alçària. També s’ha instal·lat una placa informativa de l’existència del refugi, de la protecció legal dels ratpenats i de la prohibició d’entrar-hi. Paral·lelament, a la finca El Roig de Ripoll també s’han fet actuacions de millora per realçar el patrimoni natural, perquè l’espai, anys enrere, era ple d’horts familiars i presentava un elevat grau de degradació. En concret, en aquest espai, s’han retirat deixalles, runes i residus diversos; i s’han plantat, en petits rodals, 150 peus de verns per afavorir la recuperació d’aquest hàbitat prioritari. A més, s’han realitzat treballs forestals com desbrossades, tales o trossejat de fusta acumulada de la riuada de l’octubre del 2018, i també s’han tractat espècies invasores. Finalment, s’ha reparat una barana malmesa durant els aiguats de la tardor passada al costat del riu, en el tram per on transcorre la ruta del Ter, i s’hi han instal·lat dos plafons informatius dels valors naturals de l’espai.

Els ratpenats contribueixen a disminuir les molèsties per plagues nocives per als humans. L’afavoriment de les poblacions de ratpenats contribueix al control de plagues, ja que actuen com a pesticides naturals. Un ratpenat pot arribar a consumir més de la meitat del seu pes en insectes en una nit i, per tant, aquesta és la forma més ecològica de controlar les poblacions d’insectes, com ara els mosquits, sense utilitzar productes químics. Els ratpenats són una peça clau dels nostres ecosistemes i la seva desaparició es traduiria en pèrdues de biodiversitat, desajustos ecològics i grans pèrdues econòmiques, pel seu paper com a controladors d’insectes plaga. És important que tinguin aquests refugis, ja que la desaparició de boscos madurs i els nous sistemes de construcció fan que cada cop resulti més complicat a aquests mamífers trobar escletxes i forats on ubicar-se.

En el marc d’aquestes actuacions, s’ha contractat un assessorament i un servei especialitzat en quiròpters, ja que alguns treballs requereixen de coneixements tècnics i científics perquè es puguin desenvolupar correctament i que les actuacions portades a terme serveixin per a la millora efectiva de les poblacions de ratpenats al riu Ter. També s’han instal·lat enregistradors de dades als tres refugis per controlar que les condicions de temperatura siguin correctes.

Galeria imatges https://photos.app.goo.gl/hyCfNKNz6um7HyJXA