El plenari municipal de l’Ajuntament de Ripoll, del mes de gener del 2020 va aprovar la Moció presentada pel grup municipal  Alternativa per  Ripoll- Cup- Amunt, en la qual es proposava Institucionalitzar el Dia en memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura franquista a la nostra vila, coincidint amb  el dia 5 de febrer,  atès que aquell dia del 1939 va ser l’últim  bombardeig i el més destructiu dels quals va patir Ripoll.

La proposta es va traslladar a la comissió per la recuperació de la memòria històrica de Ripoll, formada per ripollesos i ripolleses de diferents àmbits que de forma totalment desinteressada, treballen per recuperar, mantenir i transmetre la memòria històrica de la nostra vila. Així  es va començar a treballar amb el compromís d’emprendre diferents accions i idees a realitzar en els anys successius.

Tot i que la proposta definitiva encara s’està perfilant i es materialitzarà el 2022 a causa de les dificultats de treball que ha tingut enguany la comissió per culpa de la Covid19  i tenint en compte les mesures vigents per a la prevenció de la pandèmia, s’ha previst fer  dues actuacions significatives. Per una banda a partir del dia 2 de febrer es podran trobar a diversos indrets del centre de la Vila on van impactar les bombes, imatges fotogràfiques d’aquell moment.

I per l’altra,  al  Canal  de Youtube RIPOLL CULTURA es podrà visualitzar un fragment del documental  sobre la guerra civil, que  va promoure fa uns anys l’Ajuntament de Ripoll, on diversos ripollesos i ripolleses narren  els seus records d’aquells dies de gener i febrer de 1939 i en concret dels bombardeigs que van sacsejar aquells dies el nostre municipi.